top of page

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 σχολικού έτους 2016 - 17

 

Στις 30/5 στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Το περιβάλλον της βιβλιοθήκης: ένα ανοιχτό παράθυρο ανοιχτό στη γνώση του κόσμου» και «Η συμμετρία στη φύση» είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Μιχελάκη Δέσποινα, και τον ποιητή-εκπαιδευτικό Βρακά Γεώργιο. Στη Βιβλιοθήκη του σχολείου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διεξοδική παρουσίαση των στόχων και της αναγκαιότητας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σύγχρονο σχολείο. Παράλληλα, ο κ. Βρακάς με την ιδιότητα του ποιητή μάς μίλησε για τη «λοξότητα» της ποιητικής έκφρασης, απάντησε σε ερωτήματα των παιδιών και μοιράστηκε μαζί μας κάποια από τα ποιήματα της δικής του ποιητικής συλλογής. Έδωσε έτσι τη σκυτάλη και στους δικούς μας μαθητές-ποιητές να μας διαβάσουν τα βραβευμένα τους ποιήματα. Τέλος, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά η θεατρική παράσταση «Ενοχές» του Robbie Flowers, που μας συγκλόνισε ξανά με τις εκπληκτικές ερμηνείες των μαθητριών Κεχαγιά Κ., Παρασίδου Μ. και Κούνιου Μ..

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Ιανουάριος
Φεβρουάριος

Στις 30 Μαΐου μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού του γειτονικού μας σχολείου, επισκέφθηκαν με τους δασκάλους τους το σχολείο μας , ξεναγήθηκαν στις αίθουσες , στα εργαστήρια  και τη βιβλιοθήκη  του , παρακολούθησαν ολιγόλεπτα πειράματα από τους καθηγητές της φυσικής και της χημείας  και είδαν μερικά από τα έργα των μαθητών/τριών  μας στην τεχνολογία και τα καλλιτεχνικά.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με  ενημέρωση από τη διευθύντρια για τις σπουδές στο Γυμνάσιο και για τις δράσεις του σχολείου, ενώ   μαθήτριες της Γ τάξης ανέλαβαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους . Επιθυμητός στόχος οι μικροί μαθητές να πάρουν μια «εικόνα» από το σχολείο που θα τους δεχθεί με το καλό το Σεπτέμβρη  και  να μειωθούν οι ανησυχίες τους για την αλλαγή στη ζωή τους .

Η φετινή Έκθεση Μαθητικών Κατασκευών στο μάθημα της τεχνολογίας. Τα έργα των μαθητών μας είναι για άλλη μια χρονιά εκπληκτικά. Συγχαρητήρια σε όλους

Ημερήσια εκδρομή 

Πέμπτη 18 Μαίου 2017 - Ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας στο Λευκοχώρι Σερρών - Κτήμα Λίκνο

Ενημέρωση για την προστασία μας από τους σεισμούς

Τι πρέπει να κάνουμε πριν , κατά τη διάρκεια και μετά από το σεισμό.

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του Γραφείου Πολιτικής  Προστασίας  του Δήμου Παύλου Μελά που  με τη συνεργασία των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητικών κοινοτήτων για την προστασία από σεισμούς και καταστάσεις  έκτακτων αναγκών .

Ο εθελοντής – διασώστης  κ. Μιχαλιάς Γιώργος , από την επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών του  Δήμου Παύλου Μελά  (ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ)  , ανέλαβε την ενημέρωση όλων των μαθητών της Α και Β τάξης του σχολείου μας , κατά τμήμα και σε διάρκεια δύο ημερών , έτσι ώστε η εκπαίδευσή τους  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  να γίνει από   διασώστη  που θα κληθεί να βοηθήσει  σε μια τέτοια κατάσταση .

Ευχαριστούμε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου μας για την πρωτοβουλία και τους εθελοντές – διασώστες της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ όχι μόνο για την ενημέρωση αλλά και για τη στάση ζωής  που μας δίνουν .

Ανανεώνουμε τη συνεργασία μας για την επόμενη σχολική χρονιά με πρακτική εξάσκηση .

Εκπαιδευτική επίσκεψη της  Γ  τάξης  σε  Γιάννενα – Άρτα – Νικόπολη – Πρέβεζα- Λευκάδα

Από τις 4 έως και 6 Μαΐου 2017 μαθητές της Γ τάξης που συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικά προγράμματα και πρόγραμμα αγωγής υγείας πραγματοποιήσαμε  εκπαιδευτική επίσκεψη σε  Γιάννενα – Άρτα – ΚΠΕ Άραχθου - Νικόπολη – Πρέβεζα - Λευκάδα . Συνοδοί μας σε αυτή την τριήμερη επίσκεψη η κ. Παπαδοπούλου Κ., η κ. Αποστολίδου  Ι. , η κ. Τσιλίκα Ε. και η κ. Παπαστεργίου Ι.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε περιήγηση στο κάστρο των Ιωαννίνων, γνωριμία με την πόλη της Άρτας και το ιστορικό της γεφύρι , παρακολούθηση με την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Άραχθου του προγράμματος «Διασχίζοντας το δρόμο  που χάραξε ο Άραχθος».

Η υπεύθυνη του ΚΠΕ κ. Ίσαρη Ασπασία  μας οδήγησε με τον πλέον βιωματικό τρόπο σε μια περιοχή με πλούσια ιστορία , σύνορο του ελληνικού και τουρκικού κράτους μέχρι το 1881 . Περπατήσαμε στο μονοπάτι του Φάρου στην Κόπραινα , στη λιμνοθάλασσα του Άγριλου και παρατηρήσαμε με τηλεσκόπιο την ορνιθοπανίδα της περιοχής . Ενημερωθήκαμε μέσω μιας  καταπληκτικής και πλούσιας  παρουσίασης για την ιστορία του τόπου , για το ρόλο και την αξία του ποταμού , τους μύθους , τους θρύλους και τις παραδόσεις, τα πέτρινα μνημεία του, το Γεφύρι της Άρτας , της Πλάκας και τις ξυλογέφυρές του. Επισκεφθήκαμε με οδηγό τον κ. Σινάκο Πέτρο (υπεύθυνο ΚΠΕ) , τα φράγματα του Άραχθου και τη λίμνη Πουρναρίου , την Σκούπα Άρτας , το φωτογραφικό αρχείο του χωριού με τα φιλόξενα μέλη του πολιτιστικού του συλλόγου. Ακολουθήσαμε το ορειβατικό μονοπάτι  που μας οδήγησε σε νερόμυλο , στο τουρκικό τελωνείο και στον  τελικό μας προορισμό, το κτήμα Ζεύκι , στο Βαθύκαμπο Άρτας , για φαγητό και  ξενάγηση στο οινοποιείο του.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη μέρα με επίσκεψη στην Αρχαία Νικόπολη και στο μουσείο της , περιήγηση στην  πόλη της Πρέβεζας και στα γραφικά στενοσόκακα του Σεϊτάν Παζάρ και βόλτα στην πόλη της Λευκάδας για φαγητό με θαλασσινή αλμύρα.

Το παραπάνω τριήμερο οδοιπορικό, εκτός από ωραίες γαλαζοπράσινες εικόνες διάσπαρτες με τα εσπεριδοειδή του κάμπου της Άρτας και τις χιονισμένες κορυφές των Τζουμέρκων, ας το εντάξουμε σε μια ακόμα προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αξία της φύσης και την ανάγκη για ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής ευθύνης απέναντι στο παρόν και το παρελθόν του τόπου μας.

Συμμετοχή μαθητών μας σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης

Στο σχολείο μας πλήθυναν οι μικροί μας ποιητές! Στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στείλαμε 16 πρωτότυπα ποιήματα με ποικίλη θεματολογία: προσφυγιά, ανθρωπισμός, αλληλεγγύη, πόλεμος, αδιέξοδα, έρωτας…

Με την ποίηση μίλησαν για τη ζωή, εξέφρασαν προβληματισμούς και συναισθήματα, αναζήτησαν το ανεξήγητο, ψιθύρισαν τα όνειρά τους, οραματίστηκαν, διερεύνησαν τον εαυτό τους… Γιατί «η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα», όπως είπε ο Γ. Σεφέρης.

Καλή τους επιτυχία!!!

Ημέρα Σταδιοδρομίας 2017

ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  2017

 

Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκαν  στο σχολείο μας  δράσεις με στόχο τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό  προσανατολισμό  των μαθητών/τριών  της Γ τάξης στη  φάση μετάβασης που βρίσκονται από το Γυμνάσιο στο Λύκειο,  στην στήριξή τους    στο δύσκολο ερώτημα «ποιον εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό δρόμο να διαλέξω»;

 

Η  ενημερωτική εκδήλωση «Ημέρα Σταδιοδρομίας» , σε συνεργασία με τον κ. Καζαντζίδη Σάββα, Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης,  ήταν απαραίτητη ώστε οι μαθητές /τριες να έχουν σωστή πληροφόρηση για τους δρόμους που τους  ανοίγονται μετά το Γυμνάσιο ,  με έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα και τις δυνατές επιλογές.

Επίσης ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πολίχνης κ. Αγγελόπουλος Γιώργος τους ενημέρωσε για τις σπουδές στο ΕΠΑΛ  και για τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσω αυτού. 

 

Προσκλήθηκαν ακόμη εκπρόσωποι φορέων δημοσίων και ιδιωτικών, άτομα καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο που τους παρείχαν υπεύθυνη πληροφόρηση και προσωπικές εμπειρίες  σχετικά με τη φύση, τις συνθήκες εργασίας, τις προοπτικές των επαγγελμάτων τους  και τα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

 

Την Τετάρτη  και μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας με την παρουσίαση του επαγγέλματος του προπονητή – γυμναστή, ακολούθησε η βιωματική παρουσίαση του προγράμματος Αγωγής Υγείας  «Ψυχολογία και Αθλητισμός» από την  κ. Αποστολίδου Ιωάννα,  με ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα προβλήματα του αθλητισμού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

 

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την προγραμματισμένη επίσκεψη των  μαθητών/τριών  στο 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης , όπου με άψογη οργάνωση  τομεάρχες , εκπαιδευτικοί  και μαθητές  παρουσίασαν τα εργαστήρια  των ειδικοτήτων και  τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων.

Την οργάνωση και επιμέλεια της Ημερίδας και της εκπαιδευτικής επίσκεψης είχε η  κ. Παπαδοπούλου Κωνσταντία, Διευθύντρια.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καζαντζίδη Σ., Σύμβουλο ΚΕΣΥΠ Νεάπολης , τους εισηγητές /τριες της Ημερίδας , το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ Πολίχνης, τον κ. Κούβαρη Χρήστο για τη δημιουργία της πρόσκλησης – αφίσας, όπως και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά του μπουφέ της εκδήλωσης.

Έκθεση μουσικών οργάνων 2017

έκθεση μουσικών οργάνων φτιαγμένα με μεράκι από τους μαθητές της Β΄τάξης

 

Από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων της Β΄τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Άμφισσας-Δελφούς-Μεσολόγγι-Ναύπακτο-Γαλαξίδι-Αράχωβα-Ιτέα. 

Η επίσκεψη αυτή έδωσε για άλλη μια φορά στους μαθητές μας ευκαιρίες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού συγκροτήματος, καθώς και ερεθίσματα για να υποκινήσουν τη συναισθηματική και αισθητική τους ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, τα τοπία που επισκέφτηκαν τους ευαισθητοποίησαν σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, αλλά και με τη βαρύτατη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

 

Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε

  • Τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών, όπου ξεναγηθήκαμε από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Άμφισσας, ο οποίος μας ταξίδεψε στον χρόνο. Η επιβλητικότητα του Δελφικού τοπίου, η μυσταγωγική διαδικασία της χρησμοδοσίας που λάμβανε χώρα εδώ, η ιερότητα και ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετώπιζαν τον «ομφαλό της Γης» οι Αρχαίοι, καθώς και τα αριστουργήματα του Μουσείου συμπληρώνουν μια εικόνα που κατατάσσεται στις «εμπειρίες ζωής».

  • Τον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ένα μέρος αφιερωμένο στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων, όπου παρατηρήσαμε τα μνημεία των ηρώων της Εξόδου του Μεσολογγίου, τον ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και πολλά αφιερώματα στους Φιλέλληνες όλου του κόσμου που ενστερνίστηκαν τα οράματα της απελευθέρωσης. 

  • Τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου, τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε πληθυσμό. Παράλληλα, στην είσοδο της Λιμνοθάλασσας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την παραθεριστική καλυβένια πολιτεία της Τουρλίδας με τις πελάδες, τα σπίτια των ψαράδων, που συνθέτουν ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό τοπίο.

  • Τη γραφική Ναύπακτο με την πλούσια ιστορία από τους αρχαϊκούς χρόνους ακόμη, αφού ήταν ένα από τα σημεία – περάσματα κατά την κάθοδο των Δωριέων. Περιηγηθήκαμε στο ενετικό λιμάνι της με θέα προς την Πελοπόννησο και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθώς και στο πάρκο που είναι αφιερωμένο στον γνωστό Ισπανό συγγραφέα Θερβάντες,  ο οποίος πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

  • Το Γαλαξίδι , μια πόλη χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός,  που θυμίζει έντονα νησιώτικο τοπίο.     

  • Την Αράχωβα, όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική συνδέεται αρμονικά με την άγρια ομορφιά που προσφέρουν οι πλαγιές του Παρνασσού.

  • Την Ιτέα, το επίνειο της Άμφισσας, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του νομού Φωκίδας, όπου απολαύσαμε την τελευταία μας στάση στην όμορφη αυτή τριήμερη διαδρομή…

 

Η επιστροφή στην πόλη μας δυστυχώς μας προσγείωσε στην καθημερινότητα, αλλά η ικανοποίηση της γνώσης και η χαρά της περιπέτειας θα συντηρούν στη μνήμη μας τις ωραίες εικόνες που αποκομίσαμε…

 

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Τριανταφυλλίδου Κ., Χατζή Π., Σκορδάκη Γ., Αναστασιάδης Κ., Σπυρίδης Α., Κοσσίδης Θ.

 

Την Παρασκευή 28 Απριλίου  οι  μαθητές της Α τάξης  είχαν την ευκαιρία  εκπαίδευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας  με τη συνδρομή του Δήμου Παύλου Μελά και της Προϊσταμένης του Τμήματος Πολεοδομικών εφαρμογών , κ. Πολυράβα Τάνιας - πολιτικού μηχανικού – συγκοινωνιολόγου. Η κ. Πολυράβα  ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας  και διαθέτοντας  άρτια οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποίησε πολύωρη εκπαίδευση με βιωματικό τρόπο στην κυκλοφοριακή αγωγή των μικρότερων μαθητών μας. Κοινή πεποίθηση είναι  ότι, η συνεχής εκπαίδευση των μαθητών/τριών - η πρόληψη  είναι αυτή που  θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος στη χώρα μας. Ελπίζουμε λοιπόν να κάναμε ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Πολυράβα και ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για την προσεχή σχολική χρονιά.                      

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Την Πέμπτη 6 Απριλίου οι μαθητές της Α΄τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον χώρο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής για να παρακολουθήσουν δύο βιωματικά προγράμματα με θέμα τη διατροφή. Η μία ομάδα μαθητών παρακολούθησε το πρόγραμμα «Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας». Επισκέφτηκαν το χωράφι, μελέτησαν εικαστικά έργα με τα διαδοχικά στάδια από τη σπορά ως το ψήσιμο του ψωμιού και πραγματοποίησαν δραστηριότητες στο εργαστήριο. Το πρόγραμμα της δεύτερης ομάδας είχε τον τίτλο «Το μονοπάτι της ελιάς». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον πειραματικό ελαιώνα, στην «υπαίθρια πινακοθήκη» και στο ελαιοτριβείο της σχολής. Τέλος πραγματοποίησαν γευστικές δοκιμές λαδιού και ελιάς και κατέγραψαν τη γνώμη τους σε φύλλα εργασίας γευσιγνωσίας. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Θέρμης όπου τα παιδιά απόλαυσαν το παιχνίδι με σύντροφο τον πλούτο της φύσης…

Συνοδοί καθηγητές:  Ζάχου Π., Παπαστεργίου Ι., Παπαβασιλείου Ε., Σκορδάκη Γ., Τσιλίκα Ε., Χατζή Π.

Οι μαθητές/τριες της περιβαλλοντικής ομάδας « Νοιάζομαι και δρω για το περιβάλλον και το συνάνθρωπο» επισκεφθήκαμε  μαζί με τους καθηγητές μας, κ. Παπαδοπούλου και κ. Σουλτανίδη, την  ΠΕΡ.ΚΑ στο στρατόπεδο Καρατάσιου. Ενημερωθήκαμε  από τον κ. Αντώνη Καράγιωργα για την ομάδα  Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ) που  δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011 από ανθρώπους της πόλης  με  στόχο την εναλλακτική οικονομία των τροφίμων,  με την  καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων ,  μέσα στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο . Ο κ. Καράγιωργας , με τρόπο παραστατικό και γλαφυρό , μας μίλησε  για σπόρους παραδοσιακούς ,  για την αυτονομία των μελών της ομάδας (120 οικογένειες),  τη δομή , τις συνελεύσεις  και τις αρχές της, για την οικολογία , τη βιοποικιλότητα  , για την οικονομική κρίση και τις ανάγκες που δημιουργεί. Μας ξενάγησε στις καλλιέργειες , μας γνώρισε και με άλλα  μέλη της ομάδας , άτομα με μεράκι και αγάπη για τη φύση και για τη δουλειά τους εκεί. Ολοφάνερα η αλληλεγγύη και η συνεργασία  στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου καλλιεργείται μαζί με τα φυτά.

Οι «μαθητευόμενες εθελόντριες»  πήραμε συνέντευξη από τον κ. Καράγιωργα , εθελοντής και  ο ίδιος σε  ομάδες  κοινωνικής προσφοράς , που με προθυμία απάντησε  σε όλα μας τα ερωτήματα. Όσες ώρες ήμασταν εκεί απολαύσαμε την ηρεμία και την ησυχία σε ένα από τα λίγα κομμάτια πράσινου μέσα στη πόλη μας , θησαυρό ανεκτίμητο που τα μέλη της ΠΕ.ΚΑ ανέλαβαν να προστατεύσουν με την παρουσία τους εκεί.

Τέλος επιλέξαμε να επιστρέψουμε στο σχολείο με οικολογικό τρόπο ….πεζοί όλη την ανηφόρα!

Θεματική Εβδομάδα στο 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης 2016-17 

"Σώμα και Ταυτότητα"

                Στο σχολείο μας την  εβδομάδα  3 – 7 Απριλίου 2017  υλοποιήθηκε  η  εβδομάδα ευαισθητοποίησης  και ενημέρωσης  των μαθητών /τριών σε θέματα που στοχεύουν στην  Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και εστίασαν  στους  τρεις  άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) στις Έμφυλες Ταυτότητες.

Οι μαθητές /τριες ενημερώθηκαν, συζήτησαν, έπαιξαν, ζωγράφισαν, μαγείρεψαν, παρακολούθησαν αποσπάσματα ταινιών και βίντεο,  συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια , συμμετείχαν γενικά σε βιωματικές δράσεις πάνω  σε ζητήματα όπως: α) η διατροφή, οι διατροφοεξαρτώμενες παθήσεις και το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής, β) οι  έμφυλες ταυτότητες, τα έμφυλα στερεότυπα και οι διακρίσεις με βάση το φύλο και γ)  η πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις όπως  το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και ο εθισμός στο διαδίκτυο, στα κινητά και τα τυχερά παιχνίδια.

Οι ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από το Σύλλογο Διδασκόντων και από τη ψυχολόγο και από την κοινωνική λειτουργό του σχολείου. Αξιοποιήθηκε  ακόμη η συμμετοχή επιστημών υγείας  δημόσιων   φορέων. Πρόθυμοι αρωγοί μας στάθηκαν εκπρόσωποι φορέων από : το Κέντρο Υγείας Ευόσμου , την  Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και εφήβων του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παπανικολάου , το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα του ίδιου Νοσοκομείου , το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δ. Δ. Ε. Δυτ. Θες/νίκης και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης .  Επίσης υπήρξε συνεργασία με το Χαμόγελο του παιδιού , την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή , το Δήμο Παύλου Μελά  και την ΠΕΡ.ΚΑ .

Πραγματοποιήθηκε τέλος απογευματινή ενημερωτική εκδήλωση γονέων και εκπαιδευτικών για το ρόλο της οικογένειας στις  διατροφοεξαρτώμενες παθήσεις στην εφηβεία και στην  πρόληψη από τον εθισμό του διαδικτύου .

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τη Σύμβουλο Παιδαγωγικής ευθύνης κ. Παπαδημητρίου Σ. για την στήριξη και συμμετοχή της στην προσπάθειά μας .

                                                                                               

                                                                                                                    Από τη Διεύθυνση

θεματική εβδομάδα
Anchor 5

Η εκπαιδευτική Ρομποτική είναι ένας τομέας ο οποίος εξαπλώνεται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στα Ελληνικά σχολεία τα τελευταία χρόνια. Μέσα από καινοτόμα προγράμματα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής και να ξεδιπλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο, γνωρίζοντας τα οφέλη της χρήσης του Ανοικτού Λογισμικού αλλά και Υλικού.
Οι συναντήσεις μας πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου (με την λήξη των μαθημάτων) και η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε είναι η LEGO EV3 που αγοράστηκε από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων την σχολική χρονιά 2015-16

ρομποτικη

Φωτογραφίες από τον εορτασμό

της 25ης Μαρτίου 1821

Την Κυριακή 19 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου 2017) το σχολείο μας, μέλος του Περιβαλλοντικού Δικτύου ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία- Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά'' , συμμετείχε δυναμικά στη δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΔΑΣΟΣ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ» που διοργανώθηκε από τους «Φίλους του Δάσους» και το τοπικό Δίκτυο του Δήμου. Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν με πολύ κέφι με τους εθελοντές τοπικών συλλόγων στη δράση της επισκευής και αντικατάστασης της ξυλείας των παγκακιών μέσα στο δασύλλιο των Μετεώρων και στην καθαριότητά του. Τοποθέτησαν ακόμη φωλιές για τα πουλιά που κατασκεύασαν οι ίδιοι, ζωγράφισαν, ενημερώθηκαν για την χρησιμότητα και την ανάγκη προστασίας του άλσους και γενικότερα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με μια διαδικασία μη τυπικής μάθησης, αξιοποιώντας ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό, ευαισθητοποιήθηκαν και ασκήθηκαν στην ενότητα « ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Και οι δράσεις μας συνεχίζονται…….

 

 

21 Μαρτίου 2017 - Πρώτη Ημέρα της Άνοιξης

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Για ένα σχολείο που έχει παράδοση πια στις περιβαλλοντικές δράσεις , καλλιεργεί κουλτούρα εθελοντισμού και προτρέπει τους μαθητές να αξιοποιούν τα ταλέντα τους η ευκαιρία της ημέρας αυτής δεν θα χανόταν . Συμμετέχουμε και εμείς με τις περιβαλλοντικές μας ομάδες , στην προβολή αυτών των παγκόσμιων ημερών και … ξεχυνόμαστε στην αυλή, όπου φυτεύουμε δέντρα και λουλούδια , καθαρίζουμε , τοποθετούμε στα δένδρα της αυλής φωλιές πουλιών που φτιάξαμε οι ίδιοι, φτιάχνουμε το παρτέρι μας με τα βότανα , ζωγραφίζουμε , στέλνουμε και εμείς το μήνυμά μας με την κατασκευή μεγάλου πανό « Αγαπούμε και εμείς το δάσος και το προστατεύουμε» και το αναρτούμε στην κύρια είσοδο του σχολείου . Αλλά αυτό που είναι ξεχωριστό είναι ότι μαθητές μας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, όχι μόνο βρήκαν και έγραψαν σε αφίσες ποιήματα γνωστών ποιητών, αλλά έγραψαν τα δικά τους ποιήματα για το περιβάλλον. Φαίνεται ότι η….. καλλιέργεια των μικρών μας ποιητών όχι μόνο ρίζωσε , αλλά απέκτησε πια γερά βλαστάρια !!!! Μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην σημερινή δράση ως κηπουροί, ως ζωγράφοι, ως ποιητές και ως νεροκουβαλητές – εθελοντές .

Συνεχίζουμε με τη συμμετοχή στο Let’s do it Greece στις 2 και 6 Απριλίου .

δασοπονία

Στις  22 Μαρτίου 2017 δύο ομάδες μαθητών/τριών   της Γ τάξης που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα  «Νοιάζομαι και δρω για το περιβάλλον και το συνάνθρωπο» και στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Ψυχολογία και Αθλητισμός»,  είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το παραδοσιακό  χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα με την καθοδήγηση της  παιδαγωγικής ομάδας του  Κ.Π.Ε.  Αν. Ολύμπου.

Η πρώτη ομάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα:

«Είμαστε αυτό που χτίζουμε, χτίζουμε αυτό που είμαστε ».

Το πρόγραμμα  που διαπραγματεύεται την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής του παραδοσιακού ανθρώπου, άμεσα συνυφασμένο με τη φύση, μας οδήγησε στην περιήγηση  στα καλντερίμια του χωριού, όπου περπατώντας και …φωτογραφίζοντας – πώς να αντισταθείς σε τόση ομορφιά; - είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, να  παίξουμε βιωματικά παιχνίδια . Παρατηρήσαμε τα στοιχεία της βιοκλιµατικής αρχιτεκτονικής στα παραδοσιακά κτίρια και αντιληφθήκαμε την αξία της προστασίας του οικισµού ως κοµµάτι της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Ήταν μια αφορμή να  προβληµατιστούµε και να επανεξετάσουµε τη σχέση µας,  όχι µόνο µε το φυσικό αλλά και µε το δοµηµένο περιβάλλον στο οποίο ζούµε.

Συνοδοί μας σε αυτό το οδοιπορικό η κ. Παπαδοπούλου και ο κ. Κούβαρης .

Η δεύτερη ομάδα , οι «αθλητές» μας , με συνοδούς καθηγητές την κ. Αποστολίδου, τον κ.  Σουλτανίδη και την κ. Καρούτα, δοκίμασε τις αντοχές της εξερευνώντας   ένα  μονοπάτι του Ολύμπου, που ξεκινά από το χωριό και μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή καταλήγει σε ένα καταρράκτη. Στη συνέχεια όλοι  επισκεφθήκαμε το Μεσαιωνικό Κάστρο του Πλαταµώνα, περπατήσαμε  στις επάλξεις του για να ανακαλύψουμε  τα µυστήρια µιας άλλης εποχής.

Στο τέλος  καταλήξαμε ….. πεινασμένοι και έτοιμοι για νέες περιπέτειες στο Λιτόχωρο!

Όμορφη μέρα , όμορφος τόπος ,  με φυσικό και πολιτιστικό κάλλος,  ο αγώνας  για τη διατήρησή του  είναι υποχρέωσή μας για το μέλλον !

ολυμπος2


Στις 13 Μαρτίου 2017 οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων της Β΄ τάξης του σχολείου μας («Αναζητώντας την υγεία στον κόσμο των βοτάνων» και «Η συμμετρία στη φύση») επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αν. Ολύμπου (Παλαιός Παντελεήμονας), για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα μονοπάτια του Ολύμπου», με στόχο να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές αειφορικής διαχείρισης του πολύτιμου οικοσυστήματος του μυθικού αυτού βουνού. 
Αρχικά, η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου μάς παρουσίασε τα στοιχεία που αποτελούν το δασικό οικοσύστημα του Ολύμπου. Γνωρίσαμε το καθεστώς λειτουργίας των Εθνικών Δρυμών και προβληματιστήκαμε για τους κινδύνους που απειλούν τα δάση. Στη συνέχεια περπατήσαμε στα μονοπάτια του Ολύμπου, αφουγκραστήκαμε τους ήχους και τις οσμές της φύσης, παρατηρήσαμε με βιωματικό τρόπο το περιβάλλον και προσεγγίσαμε με άλλη ματιά τη μαγεία που μας περι-βάλλει…
Συνοδοί καθηγητές: Τριανταφυλλίδου Κ., Σκορδάκη Γ., Σουλτανίδης Σ., Χατζή Π.

ολυμπος 1

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 συμμετέχουμε στους 9ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών
Περιηγηθείτε στον ιστότοπό μας για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες...
http://becoolbesupercool.weebly.com/

Το σχολείο μας πήρε μέρος στον διαγωνισμό "Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό" με τα παρακάτω βίντεο: 

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Συμμετοχή του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης - Το πείραμα του Ερατοσθένη
Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» διοργανώθηκε για ακόμα μια φορά από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και το 1ο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ). Το πείραμα του Ερατοσθένη , του προσδιορισμού της ακτίνας της Γης , που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της φυσικής, είχαν τη δυνατότητα να διεξάγουν μαθητές διαφόρων τάξεων του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης , σήμερα 20 Μαρτίου 2017 στην αυλή του σχολείου . 
Η διαδικασία
Μιας και ο ήλιος μας έκανε τη χάρη να λάμπει , στην αρχή της 6ης ώρας , στις 12:36, μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου. Με την καθοδήγηση των καθηγητών φυσικής του σχολείου, του κ. Αναστασιάδη και της κα. Σαμαντά, οι μαθητές αφού διάλεξαν τα αντικείμενα, κατέγραψαν στο φύλλο εργασίας το ύψος τους και το μήκος της σκιάς που δημιουργούσε ο ήλιος πίσω από τα αντικείμενα. Μετά την καταμέτρηση έγινε επεξεργασία των πειραμάτων στην αίθουσα της φυσικής . Με τη βοήθεια υπολογιστικών φύλλων βρήκαν αρχικά την περίμετρο της Γης και μετά την ακτίνα της. Οι μετρήσεις σωστές με μικρές αποκλίσεις πλησίασαν τις πραγματικές τιμές. (περίμετρος Γης: 41177,517 km και ακτίνα Γης: 6553,6053km με απόκλιση 2,87%)

Αγαπώ την πόλη μου γι’ αυτό κι ανακυκλώνω

Αγαπώ την πόλη μου γι’ αυτό κι ανακυκλώνω; Η απάντηση ήταν το ζητούμενο για τους μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης, τους καπακο-ανακυκλώστες , που την Τετάρτη 8 Μαρτίου , με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, πραγματοποίησαν μια σειρά από επισκέψεις στις πόλεις της Νάουσας και της Έδεσσας με συνοδούς καθηγητές την κα Σαμαντά Ευαγγελία,την κα. Τριανταφυλλίδου Κωνσταντία και τον κ. Κοσσίδη Θεόδωρο.

Πρώτη στάση σε Κέντρο ανακύκλωσης απόσυρσης – διαλυτήριο οχημάτων στην περιοχή Στενημάχου Νάουσας. Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο όπου τα διαλυμένα αυτοκίνητα γίνονται χρήσιμα ανταλλακτικά δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσής τους.

Δεύτερη στάση ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας. Το γνωστικό μέρος είχε στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τα υλικά που ανακυκλώνονται , με τους τρόπους ανακύκλωσης καθώς και τα σημεία που μπορούν να ανακυκλώσουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Με αφορμή την ανακύκλωση και τη στάση ζωής που μας επιβάλλει μια «πράσινη» συμπεριφορά και ένας αειφορικός τρόπος ζωής, οι εκδρομείς έκαναν μια τρίτη στάση, στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα στην Έδεσσα. Αρχικά έγινε μια παρουσίαση της ιστορίας του σταθμού, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι δυνατότητές του στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και συζητήθηκαν με τους υπεύθυνους τα οφέλη της ανανεώσιμης αυτής πηγής. Έπειτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, ο οποίος ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Έπειτα , βόλτα για ξεκούραση και φαγητό στη βροχερή Έδεσσα . Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια αναμνηστική φωτογραφία στους διάσημους καταρράκτες της!

κπε ναουσας
πειραμα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΕΦΑΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Την Παρασκευή 3-3-2017 μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα.Αποστολίδου Ιωάννα επισκέφτηκαν το ΤΕΦΑΑ Θεσ/ν'ικης στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα "Ψυχολογία και Αθλητισμός". Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη του καθηγητή κ. Τσορματζούδη Χαράλαμπου για θέματα ψυχολογίας των αθλητώνκαι ντόπινγκ. Στη συνέχεια ξαναγήθηκαν από συνεργάτη του ΤΕΦΑΑ στους χώρους του ΤΕΦΑΑ (τοξοβολία, σκοποβολή, αναρρίχηση,παρκούρ, πάρκο, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου κλπ) όπου είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν και να ψυχαγωγηθούν.

τεφαα

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2017

16  Φεβρουαρίου 2017

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι καθηγητές του σχολείου ψήσανε για τα παιδιά του σχολείου.

Στην αυλή του σχολείου στήθηκε από τους μαθητές  ένα μεγαλό αποκριάτικο πάρτι  

τσικνοπεμπτη

    ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

30 Ιανουαρίου 2017

Μετά τον εκκλησιασμό ακολούθησε γιορτή στον χώρο του σχολείου

ιεραρχων

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ

       «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» στη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ/ Μονή Λαζαριστών

 

 

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Mike Kenny  από τη νεανική σκηνή του ΚΘΒΕ.

Μία παράσταση στηριγμένη στα βασικά υλικά του θεάτρου: το παιχνίδι, τη μεταμόρφωση, τα αληθινά αισθήματα, τον αυτοσχεδιασμό, τη φαντασία, την επικοινωνία των ηθοποιών με το κοινό. Το θέμα της, εξαιρετικά επίκαιρο, μας προβλημάτισε και μας ευαισθητοποίησε σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς, της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης, της εκμετάλλευσης των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων…

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» μάς πήρε από το χέρι και μας έδειξε πώς είναι ο κόσμος που φτιάξαμε και πώς θα έπρεπε να τον είχαμε φτιάξει. Ένα αγόρι  που θα ήθελε να είναι όπως όλα τ’ άλλα, που προσπάθησε τελικά, μέσα από τις περιπέτειες, τις ιστορίες και τα ταξίδια του, όχι τόσο να φτάσει στον προορισμό του, αλλά να μας χαρίσει περισσότερη ΑΝΘΡΩΠΙΑ.


«Στην Ευρώπη διανύουμε σήμερα μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και αδιάκοπης μετακίνησης ανθρώπων. Στη Μ. Βρετανία γίνεται πολύς λόγος για όσους ζητούν άσυλο, για αυτούς και για εμάς. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα. Η παγκόσμια ιστορία θα μπορούσε να γραφεί ως ιστορία μετακινούμενων ανθρώπων και καχυποψίας για τον ξένο. Αυτοί και εμείς. Εγώ γράφω έργα που θέμα τους είμαστε εμείς, έργα για εμάς. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που κατατάσσονται χωριστά, που τους λέμε: αυτοί. Δε θα εμποδίσει ποτέ κανείς τους ανθρώπους ν’ αλλάζουν τόπο, για να ξεφύγουν από πολέμους και λιμούς και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να εμποδίσεις άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τους ξένους. Δεν υπάρχουν αυτοί. Υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι, κι όλες οι ιστορίες μας.» (Mike Kenny , Οκτώβριος 2005)
 

βαλιτσα
Ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 

Φωτογραφίες από από την Χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας. Τα παιδιά παρουσίασαν 2 υπέροχες θεατρικές παραστάσεις και πολλά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την χορωδία 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ 

Φωτογραφίες από το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι μας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17-12-2016

Χριστουγεννα

Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Δικαιώματα του παιδιού

  •  Η 10η  Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί  ως  Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, γιατί  αυτή την  ημέρα το 1948  υπογράφηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

 

  • Η 20η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσφέροντας ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία χωρίζονται σε 4 τομείς:Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων και λαών, απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Θέτουν τη βάση του πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολιτισμοί που πραγματικά διασώθηκαν στην πορεία του χρόνου, ήταν εκείνοι που είχαν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Δυστυχώς, όμως, στον σύγχρονο κόσμο ακόμα και στις «πολιτισμένες κοινωνίες» παραβιάζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα και συγκαλυμμένα. Οι άνθρωποι  γίνονται πολύ εύκολα θύματα κατευθυνόμενων αποφάσεων, πέφτουν θύματα μιας γενικευμένης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, ακρωτηριάζονται και θανατώνονται στους πολέμους. Παιδιά πρόσφυγες που στερούνται τα βασικά δικαιώματα και γνωρίζουν από πολύ νωρίς τον πόνο του να χάνεις πατρίδα, φίλους, οικογένεια και «ασυνόδευτα» βαδίζουν στον σκοτεινό δρόμο της εκμετάλλευσης, του ρατσισμού και της απόρριψης.

Το σχολείο μας τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίμησε τις δύο αυτές παγκόσμιες ημέρες ευαισθητοποιώντας τους μαθητές μας και προωθώντας το νόημά τους μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις. Παράλληλα, τα παιδιά εκφράστηκαν με τον δικό τους τρόπο γράφοντας και ζωγραφίζοντας τα μηνύματά τους.

Έτσι, λοιπόν, το σχολείο μας έδωσε το μήνυμα πως σημαντικό εφόδιο για όλους τους ανθρώπους, και ειδικά τους νέους, απέναντι στα κρούσματα παραβίασης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι η ΓΝΩΣΗ. Μόνο μέσα από αυτήν μπορούμε να διεκδικήσουμε, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε πως το δικαίωμα του καθενός από εμάς γίνεται και υποχρέωση απέναντι στους άλλους…

1-3/12/2016 

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ' τάξης  στην Αθήνα

 

    ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι γνωριμίας με τους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας και την κεραμική τέχνη».

Περιηγήθηκαν διαδικτυακά στο μουσείο της Ακρόπολης και γνώρισαν τον πολιτισμό της κλασικής εποχής μέσα από  εικαστικές δραστηριότητες, όπως κολάζ, ζωγραφική και δημιουργία αφίσας. Επιπλέον, με την καθοδήγηση της εικαστικού του προγράμματος , προσέγγισαν βιωματικά την τέχνη της κεραμικής, φτιάχνοντας μικρά αντίγραφα από τα ακροκέραμα του Παρθενώνα. Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θαύμασαν τα σημαντικά ευρήματα τα οποία αναδεικνύουν όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Μακεδόνων. 
 

θεματική εβδομάδα
Anchor 4
Aθήνα
Anchor 1

17 Νοέμβρη - Σχολική Εορτή

Επέτειος 17ης Νοεμβρίου

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, για να γιορτάσουμε την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου του 1973 - επέτειο μνήμης  αλλά και αφύπνισης.

Τη μέρα αυτή  αποδίδουμε τιμή στη φοιτητική και εργαζόμενη νεολαία, σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στην επταετή δικτατορία και άνοιξαν τον δρόμο για την ελευθερία και τη δημοκρατία στον τόπο μας.

Παράλληλα, η επέτειος αυτή μάς υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε ΝΑ ΜΗ ΣΙΩΠΟΥΜΕ και να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή καταπίεσης, σε κάθε είδους δικτατορία που πνίγει την ελευθερία, τα δικαιώματά μας, την ίδια μας τη ζωή. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ΨΩΜΙ, δηλαδή δουλειά για όλους, φαγητό, ιατρική περίθαλψη, προστασία των δικαιωμάτων μας. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ΠΑΙΔΕΙΑ, δηλαδή μόρφωση για όλους, ίσες ευκαιρίες από σχολεία που προωθούν το κριτικό πνεύμα, δασκάλους που δεν έχουν ξεχάσει τα παιδικά τους όνειρα, κτήρια που να μη θυμίζουν φυλακές. Να συνεχίσουμε, τέλος, τον αγώνα για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δηλαδή ίσες ευκαιρίες για όλους, αντικειμενική πληροφόρηση, πλήρη ελευθερία έκφρασης του διαφορετικού, εξουσίες με ανθρώπινο πρόσωπο…

Υπεύθυνοι γιορτής: Κουφίδου Α., Σκορδάκη Γ., Σπυρίδης Α.

Υπεύθυνη χορωδίας: Σαρλαντζή Μ.

Απαγγελία ποιημάτων και πεζών, καθώς και δραματοποίηση του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς!» του Αζίζ Νεσίν από τους μαθητές και τις μαθήτριες:

Γκιουνάυ Χριστίνα                                                          Παπαϊωάννου Δήμητρα                              

Κεχαγιά Κατερίνα                                                           Παρασίδου Μυρσίνη

Μάμαλος Γιώργος                                                           Ρίζος Σωτήρης

Μπεγάλτση Ευαγγελία                                                   Σταυράκογλου Αριστείδης

Μπέτου Αλεξάνδρα                                                       Τασίου Ιωάννης

Πακαλίδου Μαρία                                                          Τάτσης Κωνσταντίνος

Παναγιωτίδου Σοφία                                                     Χατζηδημητρίου Ερμιόνη

Παπαδοπούλου Ελένη

 

Χορωδία:

Από την Α΄τάξη :

Αγγελάκη Ευαγγελία, Αγγελίδου Σοφία, Αργυράκης Αλέξανδρος, Βούλγαρη Σοφία, Βούλτσιου Βασιλική, Γαβριηλίδου Μαρία, Γιανέλλα Πελαγία, Γκιέρκι Μπελίσα, Γκουντουρά Χρυσούλα, Καλοϊδή Μαρία, Κατσιώλα Ελένη, Κιριανέζη Μαρία, Λέμπερου Κωνσταντίνα, Μάμαλου Ευαγγελία, Μαντζιάρογλου Αικατερίνη, Μαστόρτσε Μάρθα, Μιχαηλίδου Πελαγία, Νεστορά Θεοδώρα, Νικολαΐδου Σταυρούλα, Σερασίδου Αγάπη, Σιρανίδου Σταματία, Σιώπη Ευθαλία, Τσιπλάκη Όλγα, Χατζηευστρατίου Καλλιόπη.

Από τη Β΄τάξη:

Αβραμίδου Δέσποινα, Αθίγγανος Αλισάν, Ανδρούτσου Αικατερίνη, Ιακωβάκης Ιωάννης, Τερζή Εύα, Κωνσταντινίδου Αθανασία, Τσατσούλη Μαρία, Τσίκαλα Πολυξένη, Τυρεκίδου Χριστίνα.

Από τη Γ΄ τάξη:

Αλεξανδρίδου Ελισάβετ, Παπαδοπούλου Γεωργία, Παναγιωτίδου Σοφία, Παπαδοπούλου Άρτεμη, Παρασίδου Μυρσίνη.   

8-11-2016 

Βυζαντινό Μουσείο – Προβολή ταινίας (Finn, Frans Weisz )

 

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας

επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Είχαμε την ευκαιρία να

περιηγηθούμε στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και να ταξιδέψουμε με οδηγούς

τους ξεναγούς μας στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που

αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και την τέχνη,

ανακαλύπτοντας τη συνέχεια του χτες με το σήμερα.

Το δεύτερο μέρος της διδακτικής μας επίσκεψης πραγματοποιήθηκε στον χώρο του

Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, όπου παρακολουθήσαμε τη βραβευμένη

ταινία Finn του Frans Weisz στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος «Η Τέχνη

μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Ανοίξαμε, λοιπόν, τις πόρτες του σχολείου στη ζωή και μεταφέραμε τη διδασκαλία

έξω από τους τέσσερις τοίχους της σχολικής αίθουσας…

Βυζαντινό

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2016-17

Σήμερα 3-9-2016 οι μαθητές μας και εμείς απολαύσαμε μια μέρα γεμάτη αθλητισμό. Οι μαθητές τρέξανε, παίξανε Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϋ, Πινγκ Πονγκ, Σχοινάκι, Λάστιχο. Παρακολούθησαν βίντεο με θέμα τον αθλητισμό, Φτιάξανε πόστερ και αφίσες και...χορέψανε πολύ!!!

Anchor 2

ΑΓΙΑΣΜΟΣ 12-9-2016

Την Δευτέρα 12-9-2016 πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά

bottom of page