
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

4o GYMNASIO POLICHNIS
Ακούγομαι – εκφράζομαι – συμμετέχω σε ένα σχολείο που μας σέβεται και μας υπολογίζει

«ΤΑΞΙΔΙ» ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Tρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016. Έξω από το προαύλιο του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης λεωφορεία περιμένουν και πάλι τους μαθητές μας για ένα ακόμη «ταξίδι» στον κόσμο της γνώσης, σε χώρους όπου κυριαρχεί η Τέχνη.
Επιβάτες: οι μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας με τους συνοδούς καθηγητές τους (κ. Κοσσίδη, κ. Σκορδάκη, κ. Αλευροπούλου, κ. Παπαθεοδώρου και κ. Σπυρίδη)
1ος προορισμός: το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας στον χώρο του Μουσείου χωριστήκαμε σε ομάδες και με την καθοδήγηση ειδικών μουσειοπαιδαγωγών παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φως!». Μέσα από στατικές και κινούμενες εικόνες, ήχους και κινηματογραφικά αντικείμενα «ταξιδέψαμε» προς τα πειράματα και τους προδρόμους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής. Ακόμη, παρακολουθήσαμε ένα τρισδιάστατο φιλμ για τον τρόπο κατασκευής μιας ταινίας, ώσπου να «βγει στο φως». Η δράση συνεχίστηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «green screen», όπου γνωρίσαμε τα μυστικά του κινηματογραφικού λόγου (εικονογράφηση του σεναρίου, είδη πλάνων, γωνίες λήψης…) , αναλάβαμε ρόλους ( camera-man, ηχολήπτης, ηθοποιός…) και ετοιμάσαμε τις δικές μας ταινίες!
2ος προορισμός: το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), όπου ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη». Η συλλογή είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Παρόλο που κάποιοι μαθητές δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκαν αυτές οι δημιουργίες, είναι βέβαιο πως η παρουσία μας σε τέτοιους χώρους όχι μόνο πλαταίνει τους ορίζοντές μας, αλλά και πλουτίζει την ψυχή μας με ακατάλυτες αξίες.
Το «ταξίδι» αυτό, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Ευχόμαστε στους μαθητές μας να συνεχίσουν την αναζήτηση της γνώσης με κάθε τρόπο και σε κάθε τους προσπάθεια θα έχουν πάντα αρωγό εμάς, τους δασκάλους - συνοδοιπόρους τους.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2015
Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα προβολών η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας που επιμελήθηκε η θεολόγος κ. Παπαβασιλείου Ελευθερία με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης.
Παρουσιάστηκαν 2 θεατρικά:το «Μπροστά στη φάτνη» και τα «Χριστούγεννα των μαστάπαν άλλοι». Η γιορτή έκλεισε με κέφι, ενθουσιασμό και με τους μαθητές να τραγουδούν ελληνικά και ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
3 ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2016
Η γιορτή των 3 ιεραρχών ξεκίνησε με το απολυτίκιο που έψαλλε μία μαθήτρια.Το αφιέρωμα στους προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων περιελάμβανε ένα θεατρικό με τον τίτλο «οι μητέρες των 3 ιεραρχών» όπου συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄Γυμνασίου και γνωρίσαμε τους αγίους σε παιδική ηλικία,ένα βίντεο για τη ζωή τους και power point με αποφθέγματά τους και συμβουλές προς τους νέους.
Την διοργάνωση της γιορτής είχε η θεολόγος κ Παπαβασιλείου Ελευθερία.





Παρουσίαση του συγγραφέα και σχολικού συμβούλου Γεώργιου Τσότσου στην περιβαλλοντική ομάδα του Β4 και Β5 με θέμα "Μακεδονικά γεφύρια"
Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος των τμημάτων Β4 και Β5 "Από τα πέτρινα γεφύρια στις γέφυρες των λαών" πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα προβολών του σχολείου μας παρουσίαση από τον συγγραφέα Γεώργιο Τσότσο με θέμα "Τα Μακεδονικά Γεφύρια". Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ιστορία καθώς και την τεχνική κατασκευής σημαντικών πετρογέφυρων της Μακεδονίας. Παράλληλα, εντυπωσιάστηκαν από την προβολή εικόνων που αποτύπωναν την αρμονία αυτών των κατασκευών σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, οι μαθητές άντλησαν πληροφορίες, για να τις αξιοποιήσουν στις εργασίες που υλοποιούν στα πλαίσια του προγράμματός τους.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφθηκαν το 1ο ΕΠΑΛ /1ο ΕΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ , ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια των τομέων, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές μετά από αυτό. Η επίσκεψη αποτέλεσε διάσταση της βιωματικής δράσης Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός που οι μαθητές/τριες εκπονούν με τον εκπαιδευτικό κ. Μορφίδη Κ.




