top of page

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

4ο  Γυμνάσιο Πολίχνης

Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΑΙΘΑ: 1901273

Ταχ.Δ/νση : Αρχή Κηφισίας

Τ.Κ. : 56532

Τηλέφωνο : 2310619718

 e-mail:mail@4gym-polichn.thess.sch.gr

 Ιστοσελίίδα: https://4gympol.wixsite.com/4gympol

 

Διευθύντρια: Χρυσάνθη Καλαϊτζή, ΠΕ86

Υποδιευθύντριες :

Σοφία Τύπου, ΠΕ86

Θεοδώρα Τσιουβάρα, ΠΕ06

 

 

 

 

 

Κανονισμός λειτουργίας του σχολείου

Σχολικό έτος 2023-24

 

 

 

Το Σχολείο αποτελεί μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινότητα που διασφαλίζει τη συνεργασία των μελών του, με αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της προσωπικότητας κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας. Ο Κανονισμός, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Σχολείου και του εκπροσώπου του Δήμου.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 4ου  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

 

Βασικός σκοπός λειτουργίας του σχολικού κανονισμού είναι να τεθούν οι κατευθυντήριες αρχές, ώστε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (καθηγητές, μαθητές και γονείς/κηδεμόνες) να συνεργάζονται αρμονικά και απερίσπαστα, με συνθήκες αλληλοσεβασμού.

 

1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό

Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο στις 8:15 π.μ. καθώς και η τακτική και ανελλιπής φοίτηση αποτελούν βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ενώ όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση οφείλουν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου και δύνανται να εισέλθουν μετά από έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας. Οι μαθητές οφείλουν να κάθονται στις προκαθορισμένες θέσεις στην τάξη τους με τάξη και ευπρέπεια. Οι μαθητές/μαθήτριες δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το Σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει το παιδί του/της, εφόσον αυτό είναι ανήλικο.

 

2.Διδασκαλία

-Την ώρα της διδασκαλίας σεβόμαστε το δικαίωμα των συμμαθητών μας για μάθηση και των καθηγητών για διδασκαλία.

-Αποδεχόμαστε με ευγένεια τις υποδείξεις-παρατηρήσεις των καθηγητών.

-Οφείλουμε να φέρνουμε μαζί μας τα βιβλία μας και ό,τι χρειάζεται για τη σχολική μας εργασία.

-Μέσα στη αίθουσα δεν επιτρέπεται να τρώμε, να μασάμε τσίχλα και να πίνουμε.

-Για την είσοδο και έξοδο από την αίθουσα, αλλά και για τη μετακίνησή μας μέσα σε αυτήν ή την αλλαγή θέσης πρέπει να έχουμε την άδεια του διδάσκοντα.

-Σε περίπτωση που ένας μαθητής αποβάλλεται από την αίθουσα διδασκαλίας, οφείλει να προσέλθει στη Διεύθυνση του σχολείου και να απασχοληθεί με τον τρόπο που θα υποδείξει ο καθηγητής ή η Διεύθυνση του σχολείου.

-Η λήξη του μαθήματος προσδιορίζεται από το χτύπημα του κουδουνιού και τη συγκατάθεση του διδάσκοντα.

-Μετά τη λήξη του μαθήματος οι μαθητές πηγαίνουν στον αύλειο χώρο και μόνο όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες μπορούν να παραμείνουν στον διάδρομο του σχολείου.

 

3. Συμπεριφορά μαθητών/τριών - Παιδαγωγικός έλεγχος

Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του Σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στον συμμαθητή/τη συμμαθήτρια, πρέπει να θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα

σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται από το σχολείο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, χωρίς όμως να αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.

Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/ μαθητριών στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των Συμβούλων Σχολικής Ζωής, του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών και τον Συντονιστή/στρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Πολύ σοβαρά παραπτώματα θεωρούνται:

-Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες

-Η προσβλητική συμπεριφορά στους διδάσκοντες

-Η αδικαιολόγητη απομάκρυνση από το σχολείο χωρίς άδεια

-Η πρόκληση ζημιών ή φθορών στην περιουσία του σχολείου ή σε περιουσία προσώπων εντός του σχολικού χώρου

-Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών μέσα στους σχολικούς χώρους

Ως προς τα Κινητά τηλέφωνα:

-Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων ή συσκευών αναπαραγωγής ήχου από τους μαθητές στον σχολικό χώρο δεν επιτρέπεται. Εάν μαθητής κατέχει ή / και κάνει χρήση κινητού, την πρώτη φορά επιπλήττεται και καταγράφεται η συμπεριφορά στο ποινολόγιο, σε περίπτωση επανάληψης της συμπεριφοράς αυτής του επιβάλλεται το μέτρο της ημερήσιας αποβολής.

-Η καταγραφή στιγμιότυπων στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος, καθώς επίσης και σε οποιοδήποτε χώρο του σχολείου, αποτελεί σοβαρό παράπτωμα. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αντιμετωπίζεται για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις προβλεπόμενες σχολικές κυρώσεις.

-Οι διδάσκοντες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ως προς το Κάπνισμα- Οινοπνευματώδη και χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών:

Ο εθισμός στο κάπνισμα, στο αλκοόλ και σε εξαρτησιογόνες ουσίες είναι καταστροφικός για την πνευματική και τη σωματική υγεία. Για τον λόγο αυτό απαγορεύονται αυστηρά.

 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και εξακολούθησης άσχημης συμπεριφοράς από μαθητή, ο σύλλογος συνεδριάζει και λαμβάνει παιδαγωγικά μέτρα.

 

Επιπρόσθετα:

-Η εμφάνισή μας οφείλει να χαρακτηρίζεται από απλότητα και ευπρέπεια. Η αποφυγή υπερβολής, πρόκλησης και επίδειξης είναι στοιχείο της μαθητικής ιδιότητας.

 

              4. Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού

H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η

προώθηση της συνεργασίας με Φορείς, η συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια, κ.ά. Ως εκ τούτου σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου να έχει διαφορετικές ιδέες, απόψεις και θρησκευτικές αντιλήψεις. Επιλύουμε τις διαφορές μας με διάλογο και δεν καταφεύγουμε σε χρήση βίας, σωματικής ή ψυχολογικής. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεχτεί σωματική ή λεκτική βία από συμμαθητή του, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συμμαθητές που ήταν παρόντες στο περιστατικό οφείλουν να το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο του τμήματος ή στη Διεύθυνση του σχολείου.

 

5. Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/μαθητριών, διότι έτσι αυτοί/αυτές αισθάνονται υπεύθυνοι/υπεύθυνες, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους.

-Όταν παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις του σχολείου, οφείλουμε να επιδεικνύουμε τον ανάλογο σεβασμό.

-Κατά τη διάρκεια διδακτικών επισκέψεων και σχολικών εκδρομών, που συνδυάζουν τη μάθηση και ενημέρωση με τη διασκέδαση, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το γενικό πρόγραμμα και τις οδηγίες των συνοδών καθηγητών.

 

6. Συνεργασία Σχολείου - Οικογένειας - Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Το Σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του μαθητή/της μαθήτριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και Φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο μαθητή/συγκεκριμένη μαθήτρια, ο πρώτος που θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το Σχολείο.

Συγκεκριμένα:

-Οι Γονείς/Κηδεμόνες εγγράφουν τον μαθητή στο Σχολείο, επικοινωνούν συχνά με τη Διεύθυνση και τους Εκπαιδευτικούς της τάξης και ενημερώνουν για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον μαθητή, καθώς δικαιούνται να έχουν ενημέρωση για το παιδί τους.

-Οι Γονείς/Κηδεμόνες ενημερώνουν τηλεφωνικά σε περίπτωση απουσίας του παιδιού τους.

-Οι Γονείς/Κηδεμόνες παρακολουθούν τη φοίτηση, το ήθος και τη σχολική επίδοση σε συναντήσεις τους με τους Διδάσκοντες.

-Οι Γονείς/Κηδεμόνες θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον υπεύθυνο Καθηγητή της τάξης, για να ενημερωθούν για τις απουσίες του παιδιού τους.

-Οι Γονείς/Κηδεμόνες για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει στη σχέση του παιδιού τους με κάποιον Καθηγητή θα πρέπει να απευθύνονται πρωτίστως στον αρμόδιο Καθηγητή. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, τότε μόνο πρέπει να απευθυνθούν στη Διεύθυνση του Σχολείου.

-Οι Γονείς/Κηδεμόνες είναι απαραίτητο να δώσουν την έγκρισή τους για τη συμμετοχή του μαθητή σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.

-Ο Υπεύθυνος τμήματος επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους Γονείς/Κηδεμόνες.

-Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, επειδή είναι το συλλογικό όργανο των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών, πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τη Διευθύντρια και με τον Σύλλογο των Διδασκόντων για την προαγωγή του σχολικού έργου καθώς και για την υποστήριξη των διάφορων ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων.

-Το Σχολείο συνεργάζεται με τη Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εύρυθμη λειτουργία του. Επίσης, είναι ανοικτό στην Κοινωνία με την επικοινωνία-συνεργασία με επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς για την ολοκλήρωση του παιδευτικού του έργου.

 

7. Ποιότητα του σχολικού χώρου - ασφάλεια

Ένας από τους στόχους του Σχολείου πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές/στις μαθήτριες σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, του αύλειου χώρου, της σχολικής περιουσίας, κ.λπ. διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του Σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον μαθητή/τη μαθήτρια στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Μαθητής/Μαθήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του ή τον ίδιο.

Ως εκ τούτου:

-Διατηρούμε κάθε σχολικό χώρο καθαρό, δε γράφουμε στα θρανία και στους τοίχους και φροντίζουμε να βρίσκεται ο εξοπλισμός του σχολείου σε καλή κατάσταση. Ιδιαίτερα στα εργαστήρια, χρησιμοποιούμε με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα τα όργανα, τις συσκευές και τους υπολογιστές.

-Όποιος προκαλεί σκόπιμα ζημιές ή ρυπαίνει τους χώρους πρέπει να καθαρίζει ή να αποκαθιστά τη ζημιά.

Επισημαίνεται ότι όποιος προκαλεί φθορά στην περιουσία του σχολείου ελέγχεται πειθαρχικά και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον ίδιο.

-Το αθλητικό παιχνίδι στον αύλειο χώρο του σχολείου ή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια και εποπτεία του καθηγητή φυσικής αγωγής.

-Ο χώρος του σχολείου δεν είναι κατάλληλος για να προσκαλούμε φίλους και γνωστούς. Αν εντοπίσουμε κάποιον εξωσχολικό, οφείλουμε να ενημερώνουμε το γραφείο της Διεύθυνσης.

Επιπλέον,

-Προσέχουμε τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα και ζημιές.

-Δε χρησιμοποιούμε τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου ως χώρους παιχνιδιού. Οι διάδρομοι και οι σκάλες δεν αποτελούν χώρους για τρέξιμο ή πάλη.

-Δε φέρνουμε μαζί μας επικίνδυνα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα, καθώς επίσης και μεγάλα χρηματικά ποσά. Σε περίπτωση απώλειάς τους, είμαστε εμείς υπεύθυνοι.

 

8. Πίνακας ενημέρωσης των μαθητών

-Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία (ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλαγές, εκδηλώσεις) καθώς και ενημέρωση των μαθητών για θέματα που τους αφορούν (έγγραφα υπουργείου Παιδείας, στρατολογία, προγράμματα, δράσεις) αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου, στη σελίδα του σχολείου και στην ιστοσελίδα Fb. Οι μαθητές και οι γονείς με δική τους ευθύνη οφείλουν να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

 

9. Πολιτική Ψηφιακής Ασφάλειας- Ασφαλής χρήση διαδικτύου

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της πολιτικής ασφαλείας του, δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας και ιδιαίτερα σε θέματα πρόσβασης, χρήσης και συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, των πνευματικών δικαιωμάτων και γενικότερα των δικαιωμάτων των παιδιών και σε θέματα καταπολέμησης του εκφοβισμού/κυβερνοεκφοβισμού  (bullying / cyberbullying).  

-Οι μαθητές  διδάσκονται βασικές συμβουλές ασφαλείας στο διαδίκτυο, σχετικά με τη λογοκλοπή, τα πνευματικά δικαιώματα, τις μηχανές αναζήτησης και τις αποτελεσματικές ερευνητικές τεχνικές. Επίσης, διδάσκονται πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αποτελεσματικά και νόμιμα. Οι καθηγητές παίζουν βασικό ρόλο ως πρότυπα νόμιμης και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου στην τάξη τους. Τα παιδιά που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο σκέφτονται έναν απλό κανόνα: τι  κάνουν όταν βρίσκονται  εκτός διαδικτύου, σε γενικές γραμμές, διδάσκουμε στα παιδιά ότι οι κανόνες είναι ίδιοι τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός, αλλά ενδέχεται να βρεθούν σε μια κατάσταση που δεν έχει σαφές σημείο αναφοράς στον «πραγματικό κόσμο», οπότε είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν είμαστε στο διαδίκτυο.

-Επίσης, στο σχολείο (στα εργαστήρια Η/Υ) εγκαθιστούμε τείχη προστασίας και συστήματα προστασίας από ιούς και τα διατηρούμε ενημερωμένα ώστε να αποφεύγονται παραβιάσεις της ασφάλειας. Αποκλείουμε τους ανεπιθύμητους ιστότοπους και τα αναδυόμενα παράθυρα προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις ασφαλείας των προγραμμάτων περιήγησης ιστού που χρησιμοποιούνται στους σχολικούς Η/Υ. Εξηγούμε στους μαθητές γιατί γίνεται αυτό και καταστούμε σαφές ότι αυτό είναι για την προστασία τους. Δημιουργούμε ένα αυστηρά εφαρμοσμένο πρωτόκολλο σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και τον αυτόματο έλεγχο για κακόβουλα προγράμματα προσωπικών μηνυμάτων στους σχολικούς Η/Υ. Παρέχουμε σε όλο το προσωπικό βασική εκπαίδευση για την ανίχνευση δυνητικά μολυσμένων αρχείων και ασφαλών πρακτικών κατά τη λήψη αρχείων ή τη χρήση φορητών συσκευών. Όλοι στο σχολείο μας, το προσωπικό και οι μαθητές μας μαθαίνουν να σαρώνουν πρώτα όλα τα αρχεία για κακόβουλα προγράμματα πριν να τα χρησιμοποιήσουν στους Η/Υ. Έχουμε έναν πληροφορικό τον οποίο έχουμε ορίσει Συντονιστή eSafety ο οποίος επιβλέπει και παρακολουθεί την εφαρμογή  της σχολικής πολιτικής eSafety.

                      Κανόνες Χρήσης Δικτύων, Λογισμικών & Φορητών Μέσων

-Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται φορητά μέσα (στικάκια, dvd, κλπ) χωρίς άδεια από  τoν Συντονιστή για την Ψηφιακή Ασφάλεια του σχολείου και στην περίπτωση που χορηγείται άδεια, θα γίνεται πρώτα σάρωση για ιούς/κακόβουλο λογισμικό.

-Δεν επιτρέπεται η χρήση μη εγκεκριμένου λογισμικού στους χώρους εργασίας.

-Δεν επιτρέπεται η λήψη (download) αρχείων και η εγκατάσταση λογισμικού σε συσκευές του σχολείου, χωρίς την άδεια του Συντονιστή.

 

Διαχείριση Δημοσιευμένου Περιεχομένου

-Θα δημοσιεύονται στατικές και κινούμενες εικόνες (φωτογραφίες και βίντεο) με την προϋπόθεση να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών και του προσωπικού η οποία είναι υψίστης σημασίας.

 

Κανόνες Διαχείρισης Δημοσιευμένου Περιεχομένου

-Με την έναρξη του σχολικού έτους  θα λαμβάνεται γραπτή άδεια από τους γονείς/κηδεμόνες για την ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του σχολείου και στους δικτυακούς τόπους που δραστηριοποιείται το σχολείο (eTwinning, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, Πλατφόρμες Erasmus) εικόνων/βίντεο των μαθητών, η οποία θα έχει ισχύ για όλο το σχολικό έτος το οποίο οι μαθητές/τριες φοιτούν στο σχολείο και θα καταχωρείται στο αρχείο με τα έντυπα γονικής συγκατάθεσης.

-Οι εικόνες θα επιλέγονται προσεκτικά, θα είναι χαμηλής ανάλυσης και θα περιέχουν ομάδες μαθητών ή δεν θα εμφανίζονται καθόλου πρόσωπα.

-Τα ονοματεπώνυμα των μαθητών δεν θα χρησιμοποιούνται σε σχέση με βίντεο ή φωτογραφίες τους. Προσωπικές πληροφορίες του προσωπικού ή των μαθητών δεν θα δημοσιεύονται.

-Η δημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας στο δικτυακό τόπο του σχολείου θα γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, της πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων.

-θα ενημερώνονται σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο και θα αποτρέπονται να δημιουργούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-εάν δημιουργήσουν λογαριασμό με την έγκριση των γονέων τους, θα συμβουλεύονται και θα διαβάζουν για να κατανοήσουν πλήρως τη δήλωση/πολιτική απορρήτου (Privacy) και τους όρους χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν δηλώσουν « Αποδέχομαι» και δημιουργήσουν λογαριασμό και αν δημιουργήσουν θα πρέπει αμέσως να αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

-θα ενθαρρύνονται να ορίζουν ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, να αρνούνται την πρόσβαση σε άγνωστα άτομα περιορίζοντας το προφίλ τους και να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες επικοινωνίες.

-θα συμβουλεύονται να μη δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία που μπορεί να προσδιορίσουν ποιοι είναι ή/και την τοποθεσία τους, (για παράδειγμα: το πραγματικό τους όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό του κινητού ή σταθερού τηλεφώνου τους, το σχολείο τους,  κλπ.) ή στοιχεία όπως πχ. φωτογραφίες που μπορεί να τους έφερναν σε δύσκολη θέση, τα οποία ακόμα και αν ακυρώσουν το λογαριασμό τους παραμένουν δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο.

 

Διαχείριση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Το προσωπικό θα λαμβάνει έγκριση από τη διοίκηση του σχολείου πριν τη χρήση κοινωνικών εργαλείων στην τάξη. Οι επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση από τους μαθητές μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων προσωπικών δημοσιεύσεων (μέσα ή έξω από το σχολείο), θα τίθενται προς συζήτηση με τους γονείς/κηδεμόνες τους. Για λόγους πρόληψης, οι μαθητές θα ενημερώνονται για την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, κλπ).

Πιο συγκεκριμένα:

-θα ενημερώνονται σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο και θα αποτρέπονται να δημιουργούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-εάν δημιουργήσουν λογαριασμό με την έγκριση των γονέων τους, θα συμβουλεύονται να διαβάζουν και να κατανοούν πλήρως τη δήλωση/πολιτική απορρήτου (Privacy) και τους όρους χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν δηλώσουν « Αποδέχομαι» και δημιουργήσουν λογαριασμό και αν δημιουργήσουν θα πρέπει αμέσως να αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

-θα ενθαρρύνονται να ορίζουν ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, να αρνούνται την πρόσβαση σε άγνωστα άτομα περιορίζοντας το προφίλ τους και να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες επικοινωνίες.

-θα συμβουλεύονται να μη δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία που μπορεί να προσδιορίσουν ποιοι είναι ή/και την τοποθεσία τους, (για παράδειγμα: το πραγματικό τους όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό του κινητού ή σταθερού τηλεφώνου τους, το σχολείο τους, κλπ.) ή στοιχεία όπως πχ. φωτογραφίες που μπορεί να τους έφερναν σε δύσκολη θέση, τα οποία ακόμα και αν ακυρώσουν το λογαριασμό τους παραμένουν δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο.

 

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη Διευθύντρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ένα ανοιχτό, συνεργατικό, συμπεριληπτικό και δημοκρατικό Σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων −μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών, Διευθύντριας, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης−, για να επιτύχει στην αποστολή του.

 

​4ο Γυμνάσιο Πολίχνης

119059403_2620365898225703_1670877078719
Ενημέρωση γονέων για τα κύρια χαρακτηριστικά, τη φυσιογνωμία, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Σχολείου
bottom of page