4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
4o GYMNASIO POLICHNIS
Ακούγομαι – εκφράζομαι – συμμετέχω σε ένα σχολείο που μας σέβεται και μας υπολογίζει
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σχολικού έτους 2017 - 18
European Day of Languages 2017
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών που γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την προώθηση της πολυγλωσσίας σε όλη την Ευρώπη μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετέχουν φέτος στο ευρωπαϊκό έργο
‘European Day of Languages 2017’
Fêtons ensemble la Journée européenne des langues ! Celebrate the European Day of Languages with us! ¡Celebra con nosotros el Día Europeo de las Lenguas! Feiern Sie den Europäischen Tag der Sprachen mit uns!
μέσα από την πλατφόρμα του eTwinning που είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης.
Μέρος του έργου αυτού αποτελεί και η ανταλλαγή καρτών (postcard exchange)και γραμμάτων, που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά με μεγάλη φαντασία, τόσο στην Αγγλική όσο και στην Ελληνική γλώσσα με πολλές, διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Θα ακολουθήσει έκθεση των καρτών που θα παραλάβει το σχολείο.
eTwinning project/έργο: European Day of Languages 2017, etwinner: Γκιότλη Αθανασία (Nancy Gkiotli) ΠΕ06
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης ετοίμασαν με την βοήθεια της καθηγήτριας τους Γκιότλη Αθανασίας, ένα βίντεο για να γιορτάσουν την ευρωπαϊκή ημέρα ξένων γλωσσών
Με πολύ κέφι και όρεξη, μαθητές και καθηγητές, συμμετείχαν στις αθλητικές δραστηριότητες, παίξανε, χόρεψαν, παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με τον αθλητισμό και πάνω από όλα διασκέδασαν λαμβάνοντας μέρος στις παραπάνω δράσεις
Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης.
Το σχολείο μας συμμετέχει με τα εξής έργα:
-European Day of Languages
-Twinsketches: notre monde en scène/s
-Mos@ic: Together we are beautiful
- Les ambassadeurs de l’UNESCO : Mon patrimoine, mon identité !
- Our school, our city and the world around us..
- Fly me to the moon
Το σχολείο μας, το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, επιλέχθηκε, ανάμεσα στα 99 συνολικά σχολεία όλων των βαθμίδων που έκαναν αίτηση, και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα open schools for open societies (http://www.iep.edu.gr/el/europaika-se-ekseliksi/osos). Συνολικά συμμετέχουν 15 σχολεία όλων των βαθμίδων! Συγχαρητήρια σε όλο το σύλλογο διδασκόντων για τις καινοτόμες συνεργατικές του δράσεις και το κλίμα δημιουργικότητας.
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
4th Junior High School of Polichni : Our activities
Το σχολείο μας πήρε μέρος στον διαγωνισμό "Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό" με τα παρακάτω βίντεο:
Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 συμμετέχουμε στους 9ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών
Περιηγηθείτε στον ιστότοπό μας για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες...
http://becoolbesupercool.weebly.com/
Στις 20-21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνές συνέδριο στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής με θέμα "Ανοιχτά σχολεία για ανοιχτές κοινωνίες " (OSOS).
Το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης πήρε μέρος στις εργασίες του συνεδρίου μιας και επιλέχθηκε για το πρόγραμμα , ανάμεσα στα 99 συνολικά σχολεία όλων των βαθμίδων που έκαναν αίτηση.
Έτσι ,παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου έλαβε χώρα και μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στα 15 σχολεία της Ελλάδας τα οποία θα συμμετέχουν πρώτα στις δραστηριότητες του OSOS μιας και θα είναι τα πιλοτικά. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες το κίνημα των "Ανοιχτών σχολειών", δηλαδή σχολεία που αποτελεσματικά καινοτομούν στην εκπαίδευση, που αναπροσαρμόζουν τη διδασκαλία σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Το σχολείο μας εκπροσώπησε η κα. Σαμαντά Ευαγγελία.
Επίδοση αριστείων και βραβείων,
εορτασμός 28ης Οκτωβρίου
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου)
«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» Μ. Λουντέμη
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον τη θεατρική παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε διασκευή-σκηνοθεσία του Γ. Ρήγα. Τη μέρα αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως Black Friday, ενώ πολλοί μαθητές απουσίασαν από τα σχολεία τους - και δυστυχώς εν γνώσει των γονέων τους - για να προλάβουν τις υλικές «προσφορές» της εποχής μας, οι δικοί μας μαθητές βρέθηκαν στον ιερό χώρο της ζωντανής τέχνης του θεάτρου, πλουτίζοντας την ψυχή τους με ακατάλυτες «προσφορές» και διαχρονικές αξίες…
Το «μέτρημα των αστεριών…» θα συνεχίσει στις σχολικές μας αίθουσες με ένα φύλλο εργασίας και ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Έτσι, οι μαθητές μας θα «συνομιλήσουν» με την παράσταση ξεδιπλώνοντας τα ποικίλα ταλέντα τους: θα συνεχίσουν την ιστορία του Μέλιου, θα ζωγραφίσουν και θα γίνουν για λίγο ποιητές…
Εργασίες Μαθητών
Οι μαθητές της Α΄τάξης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Πλάθοντας το είδωλό μου»
Οι μαθητές της Α΄ τάξης, μοιρασμένοι σε δύο ομάδες, παρακολούθησαν στις 21 Δεκεμβρίου 2017 και στις 26 Ιανουαρίου 2018, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Πλάθοντας το είδωλό μου» και περιηγήθηκαν στην έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Ειδώλιο: Ένας μικρόκοσμος από πηλό» Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Η λέξη ειδώλιο (υποκοριστικό της λέξης εἴδωλον) χρησιμοποιείται για να περιγράψει αντικείμενα που είναι εικόνες υπαρκτών και φανταστικών όντων και αντικειμένων. Ο χωμάτινος, εύπλαστος και ταυτόχρονα ανθεκτικός πηλός υπήρξε το πιο αγαπητό υλικό, αυτό που επιλέχθηκε από γενιές ανθρώπων για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων.
Μας δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να θαυμάσουμε ποικίλα ειδώλια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας και της Θράκης με ξεναγό μας τον υπεύθυνο αρχαιολόγο του προγράμματος κ. Τσούγγαρη Χ., ο οποίος μας παρουσίασε διαχρονικά την εξέλιξη των ειδωλίων και μας έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον τρόπο κατασκευής τους, καθώς και τα μηνύματα που μεταφέρουν αυτές οι μορφές στο ταξίδι τους μέσα στον χρόνο. Τέλος, αφού γνωρίσαμε αυτόν τον πήλινο μικρόκοσμο, κληθήκαμε να πλάσουμε τα δικά μας ειδώλια με τη βοήθεια των συνεργατών του προγράμματος. Λερωθήκαμε, ασκήσαμε την παρατηρητικότητά μας, δοκιμάσαμε τις ικανότητές μας στην τέχνη, συνεργαστήκαμε και…θαυμάσαμε το δημιούργημά μας.
Επίσκεψη στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Συγκεντρώσαμε με αγάπη και ευαισθησία τρόφιμα, ρούχα, διάφορα πράγματα απαραίτητα σε κάθε σπίτι και ένα χρηματικό ποσό. Έτσι, στις 21/12/2017 τα τμήματα Β΄1 και Β΄2 και οι συνοδοί καθηγητές Γκαράνης Α., Σαρλατζή Μ., Χατζή Π. επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Ενημερωθήκαμε από την κοινωνική λειτουργό, ψωνίσαμε στο χριστουγεννιάτικο παζάρι, περιηγηθήκαμε στο χωριό και φύγαμε με τις καρδιές μας γεμάτες από το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
Έκθεση μουσικών οργάνων
Οι μαθητές ξεδίπλωσαν την καλλιτεχνική τους έκφραση, τις γνώσεις τους, την δημιουργική φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους, χρησιμοποιώντας κυρίως απλά, καθημερινά υλικά για την κατασκευή έγχορδων, πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων!
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: ΣΑΡΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/τριών του 4ου Γ/Σ Πολίχνης στην Κύπρο (eTwinning)
Από την Τετάρτη 21 έως την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 35 μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης eTwinning πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο. Η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας τη φετινή σχολική χρονιά σε eTwinning έργα μάς έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με σχολεία άλλων χωρών και να υπερβούμε τον περιορισμένο ορίζοντα των τοίχων του σχολείου.
Έτσι, η επίσκεψη στην Κύπρο έδωσε στους μαθητές μας ευκαιρίες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού συγκροτήματος, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες με συνομήλικους Κύπριους μαθητές. Παράλληλα, καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης δέχτηκαν ποικίλα ερεθίσματα για να υποκινήσουν τη συναισθηματική και αισθητική τους ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε..... (η συνέχεια εδώ)
Το πείραμα του Ερατοσθένη
Τα ΕΚΦΕ Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, διοργάνωσαν την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (Εαρινή Ισημερία), δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».
Η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων όπως η Φυσική, η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική κλπ και το σχολείο μας, το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης ήταν ένα από τα εκατοντάδες σχολεία ανα την Ελλάδα που έλαβε μέρος . Οι μαθητές με την καθοδήγηση της κας. Παπαθεοδώρου αφού διάλεξαν τα αντικείμενα , κατέγραψαν στα φύλλα εργασίας το ύψος τους και το μήκος της σκιάς που δημιουργούσε ο ήλιος πίσω από τα αντικείμενα. Μετά την καταμέτρηση έγινε επεξεργασία των πειραμάτων. Με τη βοήθεια υπολογιστικών φύλλων βρήκαν αρχικά την περίμετρο της Γης και μετά την ακτίνα της.
Ο καιρός ήταν πολύ καλός και οι μετρήσεις ακόμα καλύτερες μιας και φέτος οι αποκλίσεις από την πραγματική τιμή της ακτίνας ήταν μόνο 0,02%!!( περίμετρος Γης: 40024,061 km και ακτίνα Γης: 6370,0272 km ).
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις επόμενες συναντήσεις της ομάδας των μαθητών θα χρησιμοποιηθούν για νέους υπολογισμούς της απόστασης της Γης από το Φεγγάρι στα πλαίσια των προγραμμάτων E-TWINNING και OSOS στα οποία παίρνει μέρος το σχολείο μας.
Συγχαρητήρια στους μαθητές για τη συμμετοχή και τις πραγματικά άριστες μετρήσεις .
Εκπαιδευτική-περιβαλλοντική επίσκεψη Β΄τάξης στο Ναύπλιο
Εκπαιδευτική επίσκεψη των περιβαλλοντικών ομάδων της Β΄τάξης στο Ναύπλιο (Μυκήνες, Επίδαυρος, Ύδρα, Σπέτσες) Από την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων της Β΄τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο. Η επίσκεψη αυτή έδωσε για άλλη μια φορά στους μαθητές μας ευκαιρίες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού συγκροτήματος, καθώς και ερεθίσματα για να υποκινήσουν τη συναισθηματική και αισθητική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, τα τοπία που επισκέφτηκαν τους ευαισθητοποίησαν σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, αλλά και με τη βαρύτατη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε • τον αρχαιολογικό χώρο των «Πολύχρυσων Μυκηνών», όπου ξεναγηθήκαμε στο βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Θαυμάσαμε τα Κυκλώπεια Τείχη με την Πύλη των Λεόντων, καθώς υψώνονται περίτρανα στο πέρασμα του χρόνου και μας θυμίζουν την αίγλη και το μεγαλείο του Μυκηναϊκού πολιτισμού που εξυμνεί με τις περιγραφές του ο Όμηρος στα έπη του. Η περιήγησή μας στον χώρο ολοκληρώθηκε με τον «Θησαυρό του Ατρέα», έναν από τους μεγαλύτερους και τελειότερους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους. • το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, την έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο του Αρχαιολογικού χώρου, τα εκθέματα του οποίου χρονολογούνται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή. Παρατηρήσαμε ιατρικά εργαλεία, ανάγλυφα, αναθήματα, αγάλματα μεγάλου μεγέθους, μεγάλα τμήματα σημαντικών αρχαίων κτηρίων από το ιερό του Ασκληπιού, καθώς και το σημαντικό γνωστό Κορινθιακό κιονόκρανο που βρέθηκε στο Ασκληπιείο. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., το τελειότερο παράδειγμα ελληνικού θεάτρου, μοναδικό για την αξιοθαύμαστη προσαρμογή του στον χώρο, την τελειότητα των αναλογιών του και της ακουστικής του. • το ιστορικό Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας και μια από τις γραφικότερες πόλεις. Ξεναγηθήκαμε στο Παλαμήδι, ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας. Εντυπωσιαστήκαμε από την πανοραμική θέα στο Μπούρτζι και σε όλο το Ναύπλιο, αλλά και φορτιστήκαμε συναισθηματικά ακούγοντας πως ένας από τους προμαχώνες του φρουρίου χρησιμοποιήθηκε το 1834 ως φυλακή του αγωνιστή της ελευθερίας μας, Θ. Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, στην πλατεία Συντάγματος, που πλαισιώνεται από ιστορικά κτήρια, όπως την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ι. Καποδίστριας. • την Ύδρα, με σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Πλησιάζοντας το λιμάνι με το πλοίο η πόλη της Ύδρας παρουσιάστηκε μπροστά μας σαν ένας πίνακας ζωγραφικής πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Περπατήσαμε στην προκυμαία και ανηφορίσαμε στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια της με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά απολαμβάνοντας το γεγονός πως οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια, καθώς απαγορεύονται τα τροχοφόρα στο νησί. Τέλος, ξεναγηθήκαμε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας στο οποίο εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής του 19ου αιώνα και πλήθος αντικειμένων - κειμηλίων από τον Αγώνα του 1821, υδραίικες φορεσιές της εποχής, όργανα ναυσιπλοΐας, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, καθώς και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. • τις Σπέτσες, όπου επισκεφτήκαμε την ιστορική πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι, παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821, αλλά και το τριακοσίων ετών Αρχοντικό-Μουσείο της Μπουμπουλίνας με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα του. Μάθαμε για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας και συγχρόνως είδαμε κειμήλια του Αγώνα, συλλογή όπλων του 1821, το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, πορτρέτα της ηρωίδας και των απογόνων της και άλλα αξιόλογα εκθέματα. Κι επειδή …ήμασταν καλά παιδιά, λάβαμε στο τέλος ως δώρο από μία συλλεκτική δραχμή με την προτομή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στη μία όψη της. Παράλληλα, όμως, σε κάθε μας διαδρομή απολαμβάναμε τις ευωδιές της ανοιξιάτικης φύσης. Ποικιλία ανθισμένων λουλουδιών, καθώς και πορτοκαλεώνες πλαισίωναν μεθυστικά τις περιηγήσεις μας… Τετραήμερη βιωματική μάθηση, λοιπόν…Τα παιδιά μας δοκίμασαν τις αντοχές τους, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ομάδα. Αναμφίβολα, ό,τι είδαν, άκουσαν και βίωσαν στην όμορφη αυτή τετραήμερη διαδρομή θα συντηρηθεί για πάντα στη μνήμη τους ως εμπειρία ζωής… Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ζάχου Π., Κοσσίδης Θ., Παπαθεοδώρου Μ., Σκορδάκη Γ., Σπυρίδης Α.